Hoe jong je ook bent, het is nooit te vroeg om vermogen op te bouwen voor later. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe behaal je het beste rendement tegen een aanvaardbaar risico. Kies je voor een eenvoudige spaarrekening, waarvan je nu al weet dat dit je op termijn geld gaat kosten in plaats van opleveren? Of kies je voor een verantwoord alternatief om vermogen op te bouwen.

Sparen

Vroeger was alles eenvoudiger. Je zette je geld op een spaarrekening bij een vertrouwde bank en je saldo groeide vanzelf. Vier of vijf procent rendement jaarlijks was geen uitzondering. Nu is alles anders geworden. Om te mogen sparen moet je de bank een vergoeding betalen, negatieve rente. Je saldo wordt dus jaarlijks lager. Rekening houdend met een toenemende inflatie en ook een belastingdienst die een graantje wil meepikken, kun je je afvragen of sparen nog wel de meest voor de hand liggende keuze is.

Beleggen

Terwijl de economie nog grotendeels op z’n gat ligt, wordt op de beurs iedere week een record gebroken. De beurzen hebben nog nooit zo hoog gestaan als op dit moment. En wat dacht u van beleggen in cryptomunten. Eén enkele Bitcoin wordt momenteel verhandeld voor bedragen tussen de €40.000,- en €55.000,- en volgens experts is de top nog lang niet bereikt. Wie had dat enkele jaren geleden voor mogelijk gehouden? Inmiddels is een veelvoud van cryptomunten in omloop. Maar welke moet je kiezen?

Vastgoed

Ook de woningmarkt is oververhit. Is de top bereikt? Of blijft schaarste regeren en gaan we nog veel hoger? Het aflossen van de hypotheek is bijvoorbeeld altijd een veilige keuze. Al dan niet verplicht (extra) aflossen op je hypotheek. Je weet immers niet hoe de toekomst er uitziet. Aan de andere kant is het nog nooit mogelijk geweest om tegen een zo lage rente te lenen. Misschien kun je in plaats van extra af te lossen een veel groter rendement maken met beleggen in vastgoed of in aandelen.

Belangrijke vraag

Kortom: allemaal keuzes. Maar liefst wel verantwoorde keuzes. Een juiste mix op basis van mogelijkheden en risicobereidheid. U doet er goed aan uw toekomstverwachtingen en vermogensopbouw eens tegen het licht te houden. Is wat u doet genoeg en zijn de risico’s goed overwogen? Vanuit onze expertise en ervaring denken we graag met u mee. Neem contact met ons op wanneer u meer wilt weten.