Wie hierop het juiste antwoord kan geven, zal onvoorstelbaar rijk zijn. Wij hebben helaas geen glazen bol om de toekomst precies te kunnen voorspellen. Toch willen we u wat adviezen, mogelijkheden en overwegingen meegeven die u kunnen helpen om de beste keuze te maken.

Doelgericht

Een eerste – maar zeer belangrijk – advies, is om te bepalen hoeveel u nodig hebt. En daarbij natuurlijk wanneer. Misschien wilt u namelijk wel wat eerder stoppen met werken dan u 67e. En misschien wilt u op enig moment wel part-time gaan werken. Het kan zijn dat u juist maar heel weinig nodig hebt of gaat u het er juist goed van nemen?

Hoe dan ook, wanneer u financiële doelen hebt bepaald, kunt u gaan bepalen hoe u dat doel wilt behalen (Dit kan uiteraard ook met ons). Grote kans dat u wilt investeren om dat doel te halen. Maar welke investeringsmogelijkheden hebben de toekomst?

Aandelen

Aandelen is voor velen bekend terrein. Een aandelenportfolio kan een mooi gemiddeld rendement geven. Het gemiddelde rendement van de AEX sinds 1982 tot nu is bijvoorbeeld 10,4%. Dit is echter geen voorspelling voor de toekomst. Het maakt ook meteen duidelijk waarom het verstandig is om aandelen als een lange termijn investering te zien, waarbij u maandelijks een klein deel investeert. Een korte termijn investering kan verkeerd uitpakken, als na u investering de beurs flink daalt, zoals dit gebeurde in maart van 2020.
Wanneer u aandelen wilt kopen van bedrijven, dan moet u er ‘bovenop’ zitten en weten wat u doet. U kunt ook beleggen in beleggingsfondsen. Een fondsmanager belegt dan uw geld en rekent hiervoor een fee. Het is ook mogelijk om indextrackers te kopen. Dit zijn fondsen die een hele beurs volgen, en rekenen lagere kosten.

Sommige experts vrezen voor een bubbel omdat de koersen al sinds 2009 stijgen, maar dat dit niet correspondeert met de waarde van de beursgenoteerde bedrijven.

Vastgoed

In vastgoed kun u eveneens op verschillende manieren investeren. Zo is het mogelijk om zelf vastgoed aan te kopen, en dit bijvoorbeeld te verhuren. Dit kan voor allerlei soorten panden, van bedrijfspand tot vakantiehuisje. Er zijn ook vastgoedfondsen waarin u kunt beleggen met tal van beleggingsopties. De huizenmarkt is geweldig overspannen, zal hier een correctie gaan plaatsvinden? Voor bedrijfsvastgoed ziet dit plaatje er heel anders uit. De vraag is ook of de overheid MKB-Nederland gunstig gezind zal zijn, of dat Corona-maatregelen deze sector opnieuw zal treffen.

Crypto

Er wordt al een tijd veel gesproken over Bitcoin en cryptomunten. Bitcoin kan gezien worden als de ‘moeder’ van alle cryptomunten en geniet heel veel vertrouwen onder particulieren en grote beleggers. Dit vind niet iedereen vanzelfsprekend omdat de Bitcoin geen onderliggende waarde heeft, en bovendien nauwelijks een praktisch betaalmiddel is omdat het te traag werkt.

Bitcoin wordt toch gezien als het ‘digitale goud’ dus interessant als waarde-opslag. Dat de populariteit groeit is zichtbaar door de waardestijging van afgelopen jaar. De prijs van één bitcoin is afgelopen jaar gestegen van ca 11000,- naar 51000,- .
Net zoals bij aandelen, of andere investeringen geldt: buy the dip. Met andere woorden, koop in als de koers laag is, en verkoop als deze hoog is. Een andere cryptostragie is ‘hodl’. Vasthouden in het vertrouwen dat de koersen nog flink zullen stijgen.
Een interessante andere crypto is Ethereum. Dit is niet alleen een cryptomunt, maar ook een daadwerkelijke blockchain-techniek die de komende periode echt waarde kan toevoegen aan ons leven en de decentrale maatschappij. Waar Bitcoin als het digitale goud wordt gezien, wordt Ethereum door velen als het digitale zilver gezien.
De crypto’s krijgen overigens concurrentie van digitale munten van centrale banken. Zowel de Amerikaanse Federale bank, als de Europese Bank zijn digitale munten aan het ontwikkelen.
Verder zijn overheden driftig bezig om te kijken hoe ze de decentrale techniek kunnen reguleren en belasten. Dit kan mogelijk voor een dip zorgen. Verder zijn er experts die denken dat de beurzen wel eens kunnen ‘crashen’ en dan de crypto’s in hun val meesleuren.

NFT’s

Een andere spin-off van de blockchain technologie is de NFT. Dit staat voor non-fungible token. Met een NFT heeft u het eigenaarschap van een digitaal bestand of object in handen via een certificaat. Vergelijk het met een intellectueel eigendom, of bijvoorbeeld auteursrechten. U kunt hiermee eigenaar worden van digitale kunstwerken, concertregistraties of zelfs Tweets.
Er zijn nu al veel mensen die flink hebben verdiend aan NFT’s, dus zeker de moeite waard u hierin te verdiepen.

Edelmetalen

Goud, zilver of platina zijn prima beleggingen geweest afgelopen jaren. Gemiddeld gezien dan, want ook deze prijzen kunnen flink schommelen. Een interessante vraag is misschien wel wat de waarde doet van edelmetalen bij een eventuele wereldwijde correctie.

Naast de pure waarde opslag hebben edelmetalen ook een andere functie. Ze worden gebruikt als sierraden of bijvoorbeeld in consumentenelectronica. Zoals bij de meeste vormen van beleggingen, geldt ook hier dat het verstandig is om u te laten voorlichten.

Sparen?

Het rendement op spaargeld is al een tijdje belabberd te noemen. u krijgt nauwelijks rente, of u moet zelfs een fee betalen om u geld te laten stallen. Wanneer u de jaarlijkse inflatie meerekent, verliest u dus jaarlijks waarde. U kunt nu duidelijk de stijging zien in o.a. in de kosten voor energie, brandstof, grondstoffen en levensmiddelen, terwijl het spaargeld niet groeit.
De US en EU drukken overigens naar hartenlust geld bij. Zeker het afgelopen jaar. Sommige experts zeggen dat hierdoor hyperinflatie kan ontstaan. Andere maken zich daar geen zorgen over, en verwachten juist een correctie op de inflatie door een periode van deflatie.

Andere investeringsvormen

Naast de genoemde investeringsvormen, zijn er tal van andere investeringsmogelijkheden. Kunst is er maar één van. Belangrijk is om investeringen te doen die u begrijpt en waar u een goed gevoel over hebt. Uiteindelijk gaat het om het behalen van uw doelen.
Als u daar hulp en ondersteuning bij wilt, staat AGS u graag bij.