Een nieuw jaar waarin we hopen dat we de Coronaproblematiek voorgoed achter ons kunnen laten. Tijd voor een frisse start.

In deze nieuwbrief gaan we kort in op twee eigentijdse ontwikkelingen die steeds meer het nieuws beheersen. De cryptomunten en de relatief nieuwe non-fungibele tokens (NFT’s). Op iedere verjaardag komt het wel een keer aan bod. De ene groep is vol van de succesverhalen en de andere groep kijkt de kat uit de boom en vindt het maar niets.

Cryptomunten

De belangrijkste en meeste bekende cryptomunt is de bitcoin. Iedereen heeft hier wel eens van gehoord. Eenvoudig gezegd is dit een digitale munt die mondiaal beschikbaar en tot op zeker hoogte bruikbaar is. In tegenstelling tot reguliere valuta, zoals de euro of dollar is er geen officiële instantie die de munt reguleert. Dit heeft tot gevolg dat veel landen en centrale banken de ontwikkelingen met argusogen volgen.

De enorme koerswisselingen van de bitcoin maken het lastig om de munt als gewoon betaalmiddel te gaan gebruiken. Slechts een beperkt aantal bedrijven (Tesla) en landen (El Salvador) accepteren de munt als wettig betaalmiddel. Veel centrale banken, maar ook sommige grote ondernemingen (Walmart, Amazon, e.d.), zijn bezig met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt.

Betaal- of beleggingsmiddel

Zoals gezegd is de bitcoin, net als veel andere cryptomunten, zoals ethereum, cardano, solana, enz. heel erg onderhevig aan koersschommelingen. Dit maakt de meeste cryptovaluta relatief ongeschikt als betaalmiddel. Als beleggingsmiddel zijn ze uiteraard wel geschikt.

De recente koersschommelingen van o.a. de bitcoin laten echter wel zien dat het beleggen in crypto’s niet zonder risico is. Veel beleggers zien echter de crypto’s als een uitstekend alternatief voor sparen, beleggen in goud en voor defensieve aandelen. De tijd zal het leren.

Voor nu is het zaak om weloverwogen te kiezen voor wel of niet beleggen in crypto’s en doe het altijd met een beperkt deel van je beschikbare vermogen. Informeer je vooraf goed over de risico’s en vooruitzichten.

Centrale banken en belastingdienst

Zoals gezegd volgen de grote centrale banken in de wereld de ontwikkelingen met argusogen. Men is bang om de grip te verliezen over betalingsverkeer en het inzicht in wereldwijde vermogensverplaatsingen. De banken zijn dan ook zelf druk aan het werk met digitale alternatieven. Verplichte regulering van cryptovaluta is dan ook een kwestie van tijd.

Ook de belastingdienst krijgt de cryptobelegger steeds meer in het vizier. Het is dan ook belangrijk om de waarde van de crypto’s te vermelden in je aangifte inkomstenbelasting. Er kan zelfs sprake van zijn dat de belastingdienst de koersresultaten van het handelen in crypto’s aanmerkt als inkomen in box 1. Dit wordt dan dus progressief belast. Laat je bij twijfel goed informeren.

Non-fungible tokens

Een relatief nieuw fenomeen zijn de non-fungible tokens (NFT’s). Dit zijn digitale creaties, vaak kunst, items uit games of muziekbestanden. Een heel aardig artikel over NFT’s is gepubliceerd op The Verge. https://www.theverge.com/nft.

Gezien het feit dat deze ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan en er nog geen regulering plaats vindt, is ons advies om zeer terughoudend te zijn bij de handel in NFT’s.

Advies

Veel mensen zijn op zoek naar rendement. Zeker in tijden van negatieve rente en hoge inflatie. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Wees echter niet te snel bang om de boot te missen. Spreid de risico’s, volg je gevoel en laat je vooraf goed informeren. Het gaat ten slotte wel om je pensioen.

Wij hebben de wijsheid niet in pacht, maar denken wel graag met u mee!