Het wetsvoorstel voor invoering van de digitale euro is door de Europese Commissie op 28 juni ingediend.

De digitale euro is giraal geld welk uitgegeven wordt door de Europese Centrale Bank (ECB). Tegoeden houdt men aan door een rekening te openen bij een handelsbank. De digitale euro is te vergelijken met contant geld en er wordt van gezegd dat het de bedoeling is om de beschikbaarheid van geld en transacties eenvoudiger te maken. De overheid claimt dat het een wettig betaalmiddel is. Contant geld wordt – op korte termijn – niet vervangen.

In het huidige voorstel wordt de digitale euro niet programmeerbaar. In het ontwerp van de CDBC (Central Bank Digital Currency) ging men er namelijk vanuit dat er invloed uitgeoefend kan worden op de besteding van het geld. Veel sceptici denken daardoor dat de invoering nu een opmaat is naar totale controle op de burger door de overheid door de digitale euro te koppelen aan het identiteitsbewijs en een medisch dossier. Het zou bijvoorbeeld mogelijk worden om gebruikers te verplichten om uitgaven te doen, om te voorkomen dat het digitale geld verloopt. Het tegenovergestelde zou ook mogelijk worden, zeker wanneer een C02-tax wordt gekoppeld aan een digitale identiteit. Heb je gezorgd voor teveel C02? Dan kun je geen vliegtickets of hamburgers meer kopen. Dit zou kunnen gebeuren door koppeling van de digitale euro aan het digitale identiteitsbewijs.

Nederland heeft in de wereld een uiterst efficiënt betalingssysteem. Een digitale euro voegt daar eigenlijk weinig aan toe.

wetsvoorstel | 04-07-2023